O nama

O nama

Laboratorija „3D Impuls“ je naučnoistraživačka jedinica Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu koja se bavi primenom digitalnih tehnologija za razvoj novih proizvoda.

Laboratorija je osnovana u okviru projekta „Upravljanje inovacijama za nove proizvode“ (eng. „Innovation Management for New Products“), poznatog pod akronimom „IMPuls“, koji su finansirali Evropska Komisija (sa iznosom od 966.624 EUR), Grad Kraljevo (sa iznosom od 3.500.000 dinara) i Grad Čačak (sa iznosom od 3.000.000 dinara). Projekat su u periodu 2011-2013 realizovali:

Rezultate projekta „IMPuls“ nadgradila su dva projekta koje je podržao USAID Projekat održivog lokalnog razvoja (vrednosti 38.000$ i 5.000$) kojima su podignuti kapaciteti Laboratorije za promociju i permanentno obrazovanje u oblasti digitalnih tehnologija za razvoj proizvoda.

Misija

Laboratorija „3D Impuls“ stimuliše inovativnost i podiže konkurentnost privrede svog okruženja promocijom i primenom digitalnih tehnologija za razvoj novih proizvoda.

Vizija

Laboratorija „3D Impuls“ sarađuje sa privredom realizujući mnoštvo malih projekata kojima pomaže stalni razvoj novih i unapređenje postojećih proizvoda. Laboratorija predstavlja centar koji pruža zajedničke obrazovne, konsultantske i razvojne usluge preduzećima koja pojedinačno ne bi mogla sebi da priušte primenu savremenih tehničkih dostignuća.

O nama

O nama

urednik Sre, 14/08/2013 - 12:41

Ljudi

Ljudi

Mi znamo da je osnov svakog napretka znanje-čiji su jedini nosioci ljudi. Ponosimo se našim stručnjacima u čije smo znanje uložili mnogo, i nastavićemo da tako radimo i ubuduće. Posebno nam je zadovoljstvo što se u naš rad uključuju studenti doktorskih i master studija Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, što doprinosi našoj misiji upoznavanja.

Ljudi

RUKOVODILAC LABORATORIJE

Sneža

Rukovodilac i osnivač laboratorije je dr Snežana Ćirić Kostić, docent na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, i ona je odgovorna za organizaciju rada Laboratorije i saradnju sa korisnicima usluga.

Snežana je diplomirala na Mašinskom fakultetu Kraljevo na proizvodno-privrednom smeru, magistrirala na Mašinskom fakultetu u Beogradu na Smeru za opšte mašinske konstrukcije, a doktorsku disertaciju u oblasti konstruisanja mašinskih sistema odbranila je na Mašinskom fakultetu u Kraljevu. Stručno se usavršavala tokom studijskog boravka na Univerzitetu u Bolonji i studijskih putovanja u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Nastavnik je predmeta Mašinski elementi i Razvoj i dizajn mašina na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Objavila je 12 radova u naučnim časopisima i 45 saopštenja na naučnim konferencijama, učestvovala u 9 nacionalnih i 4 međunarodna projekata, i bila rukovodilac projekta „IMPuls“, kojim je osnovana Laboratorija.

Vodeći inženjer za aditivnu proizvodnju

Nebojša

Mr Nebojša Bogojević je vodeći inženjer za aditivnu proizvodnju, zadužen za pripremu i realizaciju proizvodnje selektivnim laserskim sinterovanjem. Nebojša je mašinski inženjer koji je diplomirao i magistrirao na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu u oblasti projektovanja i konstruisanja mašinskih sistema. Stručno sa usavršavao na studijskom boravku u u Švedskoj, a u oblasti aditivne proizvodnje se usavršavao na specijalističkim kursevima u Kraljevu i studijskim putovanjima u Nemačkoj.

Asistent je na Katedri za konstrukcije i projektovanje u mašinogradnji. Objavio je 11 radova u naučnim časopisima i 24 saopštenja na naučnim konferencijama, koutor je jednog patenta i učesnik je 6 nacionalnih i 4 međunarodna projekta.

 

Vodeći inženjer za optičko skeniranje
 

Aleksandar

Aleksandar Vranić je vodeći inženjer za optičko skeniranje, zadužen za pripremu i realizaciju 3D skeniranja, kontrolu kvaliteta i reverzni inženjering.

Aleksandar je mašinski inženjer koji je diplomirao na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu u oblasti projektovanja i konstruisanja mašinskih sistema. U oblasti optičkog skeniranja se usavršavao na specijalističkim kursevima u Kraljevu i studijskom putovanju u Nemačkoj.

Asistent je na Katedri za osnovne mašinske konstrukcije i tehnologiju materijala. Objavio je 3 rada u naučnim časopisima i 5 saopštenja na naučnim konferencijama.

urednik Uto, 08/10/2013 - 16:00

Kontakti Laboratorija „3D Impuls“

Kontakti Laboratorija „3D Impuls“

Adresa
Laboratorija „3D Impuls“
Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu
Dositejeva 19
36000 Kraljevo
Srbija

Telefon
Centrala: +381 36 383 377
Faks: +381 36 383 380
Rukovodilac laboratorije: +381 64 893 88 26
Inženjer aditivne proizvodnje: +381 64 893 88 22
Inženjer digitalizacije objekata: +381 64 893 88 82
Računovodstvo: +381 64 893 88 03

E-mail
impuls@mfkv.kg.ac.rs

Kako do nas

urednik Sre, 14/08/2013 - 12:41

Lokacija

Lokacija

Kako da dođete do nas?

Adresa
Laboratorija „3D Impuls“
Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu
Dositejeva 19
36000 Kraljevo
Srbija

Lokacija na Google mapi

Iz pravca Kragujevca i Kruševca
Nakon ulaska u Kraljevo prelaskom preko Morave (iz pravca Kragujevca), odnosno Ibra (iz pravca Kruševca obilaznicom preko Ratine), i prolaska pored fabrike „Magnohrom“, pumpe za auto-gas, tržnog centra „DIS“ i benzinske pumpe „NIS“ nailazi se sa desne strane puta na parking Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu koji je lako prepoznati po maketi aviona koja je spomenik Fabrici aviona.

Iz pravca Čačka i Raške
Posle prolaska kroz prvu raskrsnicu sa semaforom nastavlja se pravo (ako se pre raskrsnice pruga prelazi preko nadvožnjaka), odnosno levo (ako se pre raskrsnice pruga prelazi u nivou), pa se nastavi 2,5 kilometra ulicom sa odvojenim trakama, prolazeći kroz još tri raskrsnice sa semaforima. Parking Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu nalazi se sa leve strane lako ga je prepoznati po maketi aviona koja je spomenik Fabrici aviona.

 

urednik Sre, 14/08/2013 - 12:45

Oprema

Oprema

Laboratorija „3D Impuls“ je svesna uloge koju oprema igra u savremenim koncepcijama razvoja novih proizvoda, pa je opremanju Laboratorije posvećena velika pažnja. Na ovoj stranici prikazujemo opremu koja igra ključnu ulogu u radu Laboratorije.

EOS INT M280

Oprema

EOS INT M280 je mašina za selektivno lasersko sinterovanje objekata od metala koju proizvodi nemački proizvođač EOS iz okoline Minhena. Ovom mašinom se mogu proizvoditi objekti od:

 • alatnog i nerđajućeg čelika
 • legiranih čelika
 • aluminijuma
 • titanijuma

čije su dimenzije ograničene gabaritima radne komore mašine koja ima dimenzije 250x250x325 mm. Debljina slojeva materijala od kojih se izrađuju objekti od nerđajućeg čelika iznosi 20μm a od alatnog čelika 40μm.

EOS Formiga P100

Oprema

EOS Formiga P100 je mašina za selektivno lasersko sinterovanje objekata od plastike koju proizvodi nemački proizvođač EOS iz okoline Minhena. Ovom mašinom se mogu proizvoditi objekti od:

 • polimerni materijali na bazi poliamida
 • polimerni materijali sa dodacima metalnih čestica
 • kompozitnih materijala sa polimernom matricom ojačanom staklenim vlaknima

čije su dimenzije ograničene gabaritima radne komore mašine koja ima dimenzije 200x250x330 mm. Debljina slojeva materijala od kojih se izrađuju objekti iznosi 100μm.

Atos Compact Scan 5M

Oprema

Atos Compact Scan 5M je optički skener namenjen merenjima i kontroli kvaliteta. Pomoću dve kamere za snimanje objekta koji se skenira i projektora koji emituje plavu svetlost postiže se visoka rezolucija koja omogućava merenja pozicija tačaka na površini objekta sa greškom manjom od 15μm. Atos Comapact Scan 5M je robusan i prenosiv uređaj, što omogućava rad na terenu.

urednik Uto, 08/10/2013 - 16:01

Reference

Reference

Smatramo da su najbolja preporuka za naš rad korisnici naših usluga. U okviru projekta „IMPuls“ naša Laboratorija je razvila 308 kompjuterskih modela i 121 prototip za potrebe preduzeća Raškog, Rasinskog i Moravičkog okruga. Gradeći na ovim rezultatima ovog projekta, naša Laboratorija je proširila svoj rad na područje cele Srbije i susednih zemalja.

PROJEKTI

 • „Innovative management for new products“, projekat Delegacije Evropske Komisije u Republici Srbiji, 2011-2013.
 • „Procurement of the multimedia and other equipment serving IMC area of Kraljevo“, projekat USAID, 2012.
 • „Digitalne tehnologije za brzi razvoj proizvoda“, projekat Centra za promociju nauke, 2012.
 • „NeMogući dizajn“, projekat Centra za promociju nauke, 2013.

PROTOTIPOVI

 • Bekto Precisa, Goražde /Bosna i Hercegovina/
 • InMold, Požega /Srbija/
 • Spektar, Čačak /Srbija/
 • Cini, Čačak /Srbija/
 • MTTC, Gračanica /Bosna i Hercegovina/
 • Evrotehna, Kraljevo /Srbija/
 • Elit Inoks, Čačak /Srbija/
 • Uniplast, Vrnjačka Banja /Srbija/

KONTROLA KVALITETA

 • Orao, Bijeljina /Bosna i Hercegovina/
 • Spektar, Gornji Milanovac /Srbija/
 • Aero East Europe, Kraljevo /Srbija/
 • Omni projekt, Vrnjačka Banja /Srbija/

PROIZVODNJA ALATA

 • Marel, Kruševac /Srbija/
 • Dekor plast, Vrnjačka Banja /Srbija/
 • Korali, Kraljevo /Srbija/
   

PROIZVODNJA MALIH SERIJA

 • Ser Viking, Trstenik /Srbija/
 • Atelje Marinković, Kraljevo /Srbija/

REVERZNI INŽENJERING

 • Trajal, Kruševac /Srbija/
 • Sato, Kraljevo /Srbija/
 • Poliplast, Vrnjačka Banja /
urednik Uto, 08/10/2013 - 16:01

Drugi o nama

Drugi o nama

Ne volimo da se hvalimo, ali nam prija kada nas pohvale. Evo izbora onoga što su drugi govorili i pisali o nama…

ŠTAMPA

Časopis „Nova Ekonomija“, izdanje spetembar 2013
http://www.big.co.rs/sr/nova-ekonomija/vesti-iz-zemlje/projekat-impuls-u-kraljevu
http://www.big.co.rs/sr/nova-ekonomija/arhiva-izdanja

Dnevni list „Kraljevačke novosti“
http://www.kraljevackenovosti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=735:jo-jedan-uspeh-mainskog-fakulteta-u-kraljevu
http://www.kraljevackenovosti.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=53&Itemid=76

TELEVIZIJSKE EMISIJE

Emisija „EconNews“, Studio B, 21. maj 2013 -TV prilog
http://www.youtube.com/watch?v=jz9k_tD0F6s
Emisija „Projekat IMPuls“, KaTV, 22.8.2013, autorm Marina Miljković Dabić
http://www.katv.rs/index.php/2013-09-10-13-32-38/a

INTERNET

Delegacija EU u Republici Srbiji, RSEDP2 program:
http://www.rsedp2serbia.eu/sr/vesti/promocijaprojektaimpulsi-svecano-otvaranje-laboratorije-%E2%80%9E3d-svet/
http://www.rsedp2serbia.eu/news/impuls-opened-its-newly-equipped-3d-world-laboratories/
http://www.europa.rs/mediji/najnovije-vesti/1705/Poziv+za+medije+-+ambasador+Vensan+De%C5%BEer+u+poseti+Kraljevu.html  (Poseta ambsadora EU Vensana Dežera našoj laboratoriji)
http://www.rsedp2serbia.eu/project/support-to-grant-scheme/project17/

USAID

http://lokalnirazvoj.rs/impuls-web-site-grant.html
http://www.lokalnirazvoj.rs/assets/files/mapa_doc/srb/KV.pdf

Festival nauke Žabljak, april 2013.
http://www.youtube.com/watch?v=Cf88XR6N2hk

Economy-poslovni portal, 21.6.2011.
http://www.economy.rs/vesti/16437/Centar-za-brzi-razvoj-novih-proizvoda.html

Regionalna privredna komora Kraljevo
http://www.rpk-kraljevo.co.rs/node/256
http://www.rpk-kraljevo.co.rs/node/495
http://www.rpk-kraljevo.co.rs/node/438
http://www.rpk-kraljevo.co.rs/node/543
http://www.rpk-kraljevo.co.rs/node/516

urednik Uto, 08/10/2013 - 16:02