Nova znanja za konkurentnost

Pored dobre ideje, brzina kojom se ona realizuje danas je skoro podjednako značajna za opstanak kompanija. Privrednici raškog, rasinskog i moravičkog okruga imaju priliku da svoje zamisli odmah oprobaju u najsavremenijoj laboratoriji koja se nalazi na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu
Nova znanja za konkurentnost
Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva je pre tačno godinu dana uz pomoć lokalne samouprave i regionalne Privredne komore uspeo da obezbedi sredstva od Evropske unije u vrednosti od 870.000 evra, a od gradova Kraljevo, Čačak i partnera iz Srbije u vrednosti od 97.000 evra, za pokretanje projekta Inovativno upravljanje novim proizvodima Impuls i  uspostavljanje Centra za inovacije i laboratorije. Visokotehnološki opremljena laboratorija privrednicima regiona nudi mogućnost da za kratko vreme razviju proizvod od faze njegovog dizajna, do izrade prototipa.

Dostupne su im usluge 3D skeniranja, reverznog inženjeringa i brze izrade prototipskih uzoraka i proizvoda od metala i plastike.

Jednostavno rečeno, sve što neko nacrta, u toj laboratoriji vrlo brzo dobije svoj model koji se može odmah oprobati u praksi. Kako kažu korisnici, u laboratoriji je moguće izraditi delove najsloženijih formi, kakve je nemoguće proizvesti tradicionalnim metodama izrade. Proizvodi se dalje koriste u procesu dizajna i konstruisanja, ali i kao rezervni delovi i delovi za proizvodnju malih serija, dok neki modeli idu i u prodaju.

Primer iz prakse

Slavica Pajić, vlasnica preduzeća MPM Poliplast iz Vrnjačke Banje i jedna od korisnica laboratorije, kaže da je za potrebe njene firme izrađen prototip proizvoda "Kutija sa poklopcem za kozmetički preparat”, na osnovu datog  uzorka.

"Pozitivni efekat projekta Impuls za  naše malo preduzeće je već vidljiv, jer smo ugovorili količine  za proizvod za koji nam je izrađen prototip i krenuli u izradu alata, a zaposlili smo i osobu koja će se baviti merenjem rezultata za bolje upravljanje resursima”, kaže Pajićeva i dodaje da postojanje jedne takve laboratorije za njenu firmu ima veliki značaj, jer omogućava potpuno nov pristup u realizaciji novih proizvoda, kroz uštedu novca i vremena.

Rast produktivnosti i nova radna mesta

Snežana Ćirić Kostić, rukovodilac laboratorije, kaže da je projekat osmišljen da bi privredi tog regiona bio omogućen pristup visokotehnološkim uslugama, neophodnim za brži razvoj proizvoda.
Osnovni cilj je da se podigne konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kako bi bila osposobljena za izlazak na tržište regiona, ali i Evropske unije. Stručnu pomoć u laboratoriji pružaju i profesori sa univerziteta u Bolonji.

Posle godinu dana od početka projekta koji će, kako je predviđeno, trajati do juna 2014, urađeno je merenje rezultata u više od 80 odsto kompanija koje su bile obuhvaćene projektom. Ćirić Kostićeva kaže da je u firmama tokom trajanja projekta porastao prihod za 58,7 odsto, posmatrano u dinarima. Takođe, kapital je porastao za 35,26 odsto, a otvoreno je i 105 novih radnih mesta, što je dovelo do povećanja zaposlenost za 3,76 procenata.

U okviru centra nalazi se i multimedijalna laboratorija za sprovođenje najsavremenijih obuka privrednika iz oblasti novih tehnologija, a opremljena je sredstvima iz granta projekta USAID u iznosu od 38.000 američkih dolara.

Centar Impuls će, kako kaže Snežana  Ćirić Kostić, omogućiti da svake godine 500 preduzetnika unapredi svoja znanja, smanji troškove proizvodnje i ostane konkurentno na tržištu. U Centru će svake godine, kaže ona, biti stvoreno više od 400 modela i prototipa za nove i unapređene proizvode.

Rezultati projekta Impuls u prvoj godini:

  • 316 kompanija je prošlo procenu inovativnosti i konkurentnosti
  • 100 kompanija dobilo je analizu proizvoda
  • 300 modela i 120 prototipa je napravljeno
  • 50 kompanija dobilo je mentoring
  • Oko 180 učesnika prošlo je obuku

Tekst možete pročitati u trećem broju štampanog izdanja "Nova Ekonomija"
Izvor: www.big.co.rs