Povećanje konkurentnosti kroz inovacije

Povećanje konkurentnosti kroz inovacije

Prepoznajući da inovacije imaju veći potencijal ako se prošire među većim brojem kompanija, Projekat pomaže “3D IMPuls” Centru za inovacije pri Mašinskom fakultetu u Kraljevu, da bolje promoviše svoje usluge.

Projekat je dodelio oko $5,000 bespovratnih sredstava za izradu interaktivnog Internet sajta za IMPuls laboratoriju za 3D skeniranje i brzu izradu prototipova. Osnovna svrha web site-a je da predstavi prednosti i moguće primene tehnologija koje se koristi u IMPuls laboratoriji; da da opis usluga koje ona nudi; i da služi kao platforma za komunikaciju sa postojećim i potencijalnim klijentima.

Laboratorija, koristeći napredne tehnologije za dizajn, pruža usluge proizvođačima proizvoda od metala i plastike, od fabrika i industrijskih dizajnera do umetničkih studija i naučnih institucija. IMPuls već radi sa 500 malih i srednjih preduzeća iz Raškog, Moravičkog i Rasinskog okruga.

IMpuls centar je prošle godine u potpunosti opremljen sredstvima Evropske unije, dok je Projekat pomogao u nabavci opreme za multimedijalnu laboratoriju za razvoj novih proizvoda i edukaciju u korišćenju novih tehnologija. Ova Projektna aktivnost usmerena je na prevazilaženje jedne od glavnih prepreka za veću konkurentnost srpskih proizvoda i proizvođača - nedostatak inovacija. Projekat je prepoznao značaj primene novih tehnologija, kao i neophodnost bliže saradnje između naučno-istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća, kako bi se pospešio transfer tehnologija i omogućila komercijalizacija inovacija.

Izvor: lokalnirazvoj.rs